Wijnbar van het jaar 2019: Wijnbar Shiraz in Amsterdam

Ik weet het, het is al 2020 maar afgelopen week is tijdens de Horecava de wijnbar van het jaar 2019 bekend gemaakt. Over 2019 viel de eer voor, tromgeroffel; wijnbar Shiraz in Amsterdam.
Ik ben er zelf nog nooit geweest, maar ik hoor er al een tijd lang goede dingen over en de posts op hun Instagram zien er altijd heel interessant uit. Niet dat dat nou altijd iets zegt, maar ook het jury rapport was lovend.

Uit het juryrapport: ‘Alles klopt bij de bar van wijnondernemer Wim Wiersma. Bij binnenkomst is er de enthousiaste ontvangst van opgeleide sommeliers, een heldere uitleg van de wijnkaart, en alle rust om te kiezen.’

‘De inrichting is zeer sfeervol, hoge tafels afgewisseld met lage zitjes en een fijne bar. Opvallend is dat er veel locals komen, in een toch wel heel internationale omgeving van onze hoofdstad. En zowel hippe millenials als ervaren wijnliefhebbers in alle leeftijden weten Shiraz te vinden – en komen regelmatig terug.’

‘De gerechtjes op de kaart zijn spannend en fantastisch bereid. De wijnkaart is zeer goed verzorgd met duidelijke icoontjes voor alle smaakprofielen, het aanbod van wijnen per glas is zeer ruim, en er is ook een enorme range van wijnen per fles met een sympathieke vaste opslagprijs. Extra pluspunt is de inpandige wijnwinkel.’

Wijnbar Shiraz stond al een tijd op mijn “to go to -lijst” maar heeft er nu nog een uitroepteken achter gekregen.

Top 15

Bij de verkiezing voor wijnbar van het jaar gebruikt de jury een puntensysteem voor onder andere sfeer, wijnaanbod, glaswerk, service, wijnkennis, food aanbod en inrichting. Op basis hiervan wordt er een top 15 gemaakt waarbij Wijnbar Shiraz dit keer dus op nummero uno stond.

De volledige top 15, op alfabetische volgorde, is:

Alex + Pinard – Amsterdam
Bij De Mannen – Leeuwarden
Het Wijnhuis – Zwolle
Meesters in wijn – Maastricht
Nic & Ik Wine and Food – Zutphen
Proeflokaal 1574 – Leiden
QV Winebar – Amsterdam
Shiraz – Amsterdam
Vindom – Oldenzaal
Wijnbar Gijs – Someren
Wijnbar Most – Utrecht
Wijnbar Oak – Zwolle
Wijnbar Paskamer – Amsterdam
Wijncafé Lefebvre – Utrecht
Winehouse Somm – Amsterdam

De grote ontbrekende

Wat mij als trotse Rotterdamse wijnliefhebber opvalt is dat er geen enkele Rotterdamse wijnbar in de top 15 te vinden is. En dat, lieve dames en heren, vind ik zorgwekkend. Ok, ok, het Rotterdamse wijnbar-aanbod is ook niet heel ruim. Er zijn een aantal plekken waar je heel goed terecht kunt voor een toffe wijnbeleving. Zoals bijvoorbeeld mijn persoonlijke favoriet; Verward. Maar ook Het Eigendom, Harries Wine & Deli en De Avonden, zijn serieuze opties, maar er is dus werk aan de winkel.

Zeker in een wereldstad als Rotterdam, die in internationale lijstjes voorkomt als interessante reisbestemming en steeds meer bezocht wordt door toeristen, vind ik dat er meer serieuze wijnbarren moeten komen. Niet eens alleen voor de toeristen trouwens, wij als wijn liefhebbende Rotterdammers verdienen natuurlijk nog het meest een wijnbar die mee kan doen in de top 15.

Dus mocht je iemand kennen die graag een wijnbar zou willen beginnen, spoor diegene aan dit gewoon te doe. We zijn het aan de stad verschuldigd. Ik ken nog wel een leuke wijnwinkel in Rotterdam die wijnen wil en kan leveren 😉

Please follow and like us: