Rode wijn als antidepressiva?

Ik spotte laatst een artikel op de website van Mens’s Health met als kop “Rode wijn als antidepressivum? Ja, maar wel met een kanttekening”. Rode wijnliefhebber als ik ben, werd ik hier natuurlijk blij van. Wat misschien de werking als antidepressivum al gelijk zou bevestigen. Maar, zoals de titel van het artikel al prijsgeeft; er is een kanttekening.

Ik heb overigens geen last van een depressie, depressieve gevoelens en/of – gedachten. Ik ben zelden chagrijnig of down, en ben dus wel de laatste persoon die een antidepressivum nodig heeft. Maar als liefhebber van wijn, vind ik álle, eventuele, gezondheidsvoordelen van wijn interessant.
Rode wijn wordt trouwens wel vaker genoemd als het om gezondheidsvoordelen gaat. Vaak worden dan dingen als antioxidanten genoemd, waarna er dan weer een artikel wordt geschreven die alle voordelen van tafel veegt. Maar van rode wijn als antidepressivum had ik nog nooit gehoord.

Resveratrol

Het zou komen door een bepaalde stof die in rode wijn voor komt met de naam; “Resveratrol”. Klinkt als iets uit Transformers of Star Wars, maar is een plantaardige verbinding die voorkomt in de velletjes en zaden van bessen en druiven.
Het bleek dat de stof Resveratrol, bij muizen, een enzym in de hersenen blokkeert wat angst en depressie stimuleert. Oftewel het humeur van de beestjes verbeterde en de stress verdween.
De muizen kregen overigens geen gedecanteerde Bordeaux uit 1985 te drinken hoor. Ze kregen capsules toegediend met daarin 10 mg Resveratrol. Ik denk in beelden dus ik zie gelijk Mickey en Minnie Mouse, in één of ander chic restaurant, met z’n tweeën een fles rode wijn leegdrinken. Ziet er gezellig uit.

De kanttekening

Klinkt goed toch? Maar zoals ook Marktplaats altijd waarschuwt; als iets te mooi klinkt om waar te zijn, dan is het dat meestal ook.
Ik had je een kanttekening beloofd? Komt ie: 1mg van de stof Resveratrol zou voor de mens voldoende zijn om het gewenste, humeur verbeterende effect te bereiken. De stof komt echter in zulke lage hoeveelheden in rode wijn voor dat je duizenden liters wijn per dag zou moeten drinken. En dat lijkt mij, op zijn zachts gezegd, de gezondheid dan weer niet bevorderen.

Een klein beetje blij maken met een dooie mus is dit artikel dus wel. Maar goed als je, net als ik, een liefhebber bent van rode wijn, dan wist je natuurlijk al lang dat het super rustgevend is om met een goed glas rode (of witte) wijn op de bank, of waar dan ook, te zitten.  Hebben we geen Resvera- of wat voor trol dan ook, voor nodig.

Please follow and like us: