Anthonij Rupert “OPTIMA” 2014; Een Bordeaux uit Zuid-Afrika

Bordeaux uit Zuid-Afrika? Dat is raar, Bordeaux ligt in Frankrijk. Helemaal waar. Waarom ik de wijn, waar ik je zo meer over ga vertellen, dan toch zo noem, is omdat het een echte Bordeaux-blend is. Ook dit leg ik zo uit. Verder heeft de wijn overigens niet veel met Bordeaux te maken. Wel heeft hij Franse roots. Hoe dat precies zit?

Over het wijnhuis

Anthonij Rupert Wyne, zoals het wijnhuis voluit heet, komt uit Franschhoek. Franschhoek is een dorp in de gemeente Stellenbosch in de Zuid-Afrikaanse provincie West-Kaap.
Het wijnhuis is gevestigd in een oude boerderij wat de naam “L’Ormarins” heeft. Dit klinkt dan wel weer behoorlijk Frans. En dat klopt ook. In Franschhoek, zoals de naam al een klein beetje doet vermoeden, kwamen in 1688 zo’n 176 Franse Hugenoten wonen (dank aan Wikipedia). Het gebied werd al snel “Fransche Kwartier” of “Fransche Hoek” genoemd, wat dus uiteindelijk officieel “Franschhoek” is geworden.
Veel familienamen en wijngoeden hebben, vanwege deze historie, vandaag de dag nog steeds Franse namen. Zo ook “L’Ormarins” en Anthonij “Rupert”.

De in 2001 overleden Anthonij Rupert was de originele eigenaar van de boerderij. Zijn broer Johann Rupert nam uiteindelijk in 2003 de boerderij over, en bouwde er een super moderne wijnkelder. Door deze impuls is het, het prestigieuze en gigantische wijnhuis geworden wat het nu is.

Het wijnhuis richt zich vooral op het maken van “terroir-wijnen”. Dit houdt in dat er wijnen worden gemaakt die een reflectie geven van , onder andere, het gebied waarin, en de grond waarop de duiven groeien. Anthonij Rupert maakt namelijk wijnen van druiven van verschillende wijngaarden, op verschillende locaties. Al deze wijngaarden hebben hun eigen karakter, en het doel is dat elke wijn zijn eigen karakter heeft.

Zo is het dat er een behoorlijke “range” aan wijnen worden gemaakt. Waarbij de “Anthonij Rupert”-lijn de top wijnen zijn.
De meest bijzondere en opvallende lijn die er gemaakt wordt, is misschien we de “Terra del Capo”-lijn. Deze wijnen zien er uit als Italiaanse wijnen, er wordt gebruik gemaakt van typische Italiaanse druivenrassen, maar komen gewoon, net als de rest, uit Franschhoek in Zuid-Afrika.

Over de wijn

Ik ga je wat vertellen over de OPTIMA 2014. Een rode wijn uit de Anthonij Rupert lijn. De wijn is een eerbetoon van Johann Rupert aan zijn overleden broer Anthonij. De droom van Anthonij Rupert was altijd om wijnen te maken die zich konden meten met de beste wijnen ter wereld. En dat is precies wat ze ook met deze wijn proberen te bereiken.

Hoe wordt hij gemaakt?

Zoals ik in het intro al schreef, is de wijn gemaakt van een Bordeaux-blend. Oftewel van druiven die in de Bordeaux gebruikt worden. In dit geval is de blend;

  • 41% Cabernet Franc
  • 30% Merlot
  • 28% Cabernet Sauvignon
  • 1% Petit Verdot

in 2014 werden de druiven heel vroeg in de ochtend, met de hand geplukt, waarna ze in kratten werden geplaatst, en in gekoelde vrachtwagens naar de wijnkelder werden gebracht. Waarom zo vroeg in de ochtend? En waarom in gekoelde vrachtwagens? Dit is om zoveel mogelijk frisheid in de druif te bewaren. Zo secuur gaan ze te werk bij Anthonij Rupert Wyne. En dit is nog niks trouwens. Zo is er voor elke soort druif is er een specifiek stuk land uitgekozen wat voor die betreffende soort perfect is.

In de wijnkelder worden de druiven gesorteerd en wordt er begonnen met het fermenteren. Dit duurt ongeveer 20 dagen. De tweede gisting, of malolactische gisting, waarbij appelzuur wordt omgezet in melkzuur – beetje technisch praatje – vind plaats in 225 liter vaten van Frans eiken en in 10000 liter houten tanks.

Van elke druif wordt trouwens eerst wijn gemaakt die 18 maanden in Frans eiken rijpt. Hiervan is 35% van de vaten nieuw. Hierna worden de verschillende wijnen geblend. Dit wordt door de wijnmaker op smaak gedaan. Het is dus niet zo dat deze wijn altijd precies dezelfde blend heeft.
Na het blenden, rijpt de wijn nog eens 6 maanden op vaten en rvs tanks voordat hij gebotteld wordt. Als de wijn eenmaal in de fles zit, dan zijn we er nog niet. Het duurt dan nog eens 24 maanden voordat deze op de markt komt. Het duurt even, maar dan heb je ook wat.

Hoe smaakt hij?

Allemaal leuk zo’n verhaal over waar een wijn vandaan komt, en hoe hij is gemaakt, Maar hoe smaakt hij? Dat blijft, hoe dan ook, altijd het belangrijkste. Ik heb de wijn, voordat ik hem ging drinken, even een half uurtje laten ademen. Maar je zou hem natuurlijk ook in een karaf kunnen kletteren.

Als je je neus in het glas steekt ruik je bij de OPTIMA 2014 complexe aroma’s van blauwe bessen, cassis, cacao en zoete kruiden. En elke keer als je, je neus opnieuw in het glas steekt ruik je weer wat nieuws.

Wanneer je een slok neemt, valt als eerste op dat de wijn een hele volle, dikke concentratie en structuur heeft. De wijn is vol en mond vullend, zeggen we dan. Oftewel, je hebt een bek vol wijn! Wat je in de geur ruikt proef je ook terug. Veel fruit; cassis, blauwe bessen, pruimen, maar ook cacao, heel licht wat vanille, laurier en koffie. Alles is mooi in balans, niks overdadig of log. Het houtgebruik is heel mooi geïntegreerd en de tannines zacht.

Als je de wijn hebt doorgeslikt, begint de afdronk. Ik kan je vertellen dat je niet snel van deze wijn af bent. En dat is in dit geval positief. De wijn heeft namelijk een hele lange, volle afdronk en daar worden we blij van.

Mocht je nou helemaal nieuwsgierig zijn geworden naar deze wijn, dan heb ik het goed gedaan. Het is tenslotte een wijntip.
Je kunt de wijn, onder andere, kopen bij Barrels to Bottles. Hier kost hij €23,99 en dat is niet niks, dat weet ik. Maar de wijn is het zeker waard.

Please follow and like us: