Tale Of The Grape: “Carignan-The Move”

De Carignan druif heeft niet zo’n beste reputatie. Je kan gerust zeggen dat hij zelfs gewoon een slechte reputatie heeft. De druif was lang de meest aangeplante druif van Frankrijk en gaf gigantische opbrengsten en dus goedkope wijnen. Maar omdat de consument veranderde en betere wijnen wilde, werd de Carignan toch niet zo heel goed meer bevonden.

Waarom ik dan toch een artikel over de druif schrijf? Omdat er kwaliteitsproducenten zijn, die de afgelopen jaren nieuw leven in de druif hebben geblazen, ik er zelf sindsdien groot fan van ben en ik vind dat de druif ondertussen wel wat meer props verdient!

Waar komt hij vandaan dan?

Ondanks dat Carignan (spreek uit Kaa-rie-jan) be-hoorlijk Frans klinkt, komt de druif oorspronkelijk uit Spanje. Hier noemen ze hem in het noorden “Mazuela” en in Catalonië “Cariñena”. En dat klinkt natuurlijk al een stuk Spaanser. Het is een blauwe druif die heel goed tegen hitte kan, en om deze reden dus in de warmere gebieden voorkomt.

Zoals ik in het intro al vertelde was de druif ooit de meest aangeplante druif van Frankrijk. Toen de populariteit van de druif drastisch daalde gingen echter veel wijngaarden op de schop. Vervolgens werd de druif nog wel gebruikt als goedkope vulling in blends met bijvoorbeeld Grenache en/of Syrah.

Gelukkig zijn er verschillende wijnboeren/producenten geweest die toch het potentieel van de druif inzagen en er werk, tijd en moeite in wilde stoppen. Het is namelijk geen gemakkelijke druif. Als je hem zijn gang laat gaan, wild laat groeien en niet bijhoud. Dan krijg je gigantische troep. Maar als je hem aandacht geeft, voldoende snoeit, en de opbrengst beperkt, dan kan de druif, en zeker die van oude wijnstokken, hele mooie wijnen geven.

Tegenwoordig vindt je de druif het meest in het zuiden van Frankrijk in de Cotes Catalanes, de Minervois en zeker in de Languedoc-Roussillon. Daarnaast wordt hij ook in Californië en Australië gebruikt, en kan je hem onder de naam Carignano in Sardinië vinden.

De wijn(en) van de Carignan

De tijd van harde, niet smakelijke en over geproduceerde Carignan-bulkwijnen is (gelukkig) voorbij. De druif wordt nog altijd veel in blends gebruikt, maar er zijn wijnboeren die het (weer) aan durven om hem als “mono-cepage” te maken. Oftewel een wijn die van één druif is gemaakt. En dat is helemaal geen gek idee. Carignan geeft, mits goed gedaan dus, volle, kleurrijke rode wijnen met veel rood fruit als cranberry, framboos en blauwe bessen. Daarnaast heeft de druif ook veel kruidigheid in zich, en kun je aroma’s als zoethout, laurier en kruidnagel in de wijnen terug vinden.

Geef eens wat voorbeelden

komen ze:

Allereerst een bijzondere wijn die ik een paar jaar geleden, tijdens een vakantie naar Zuid-Frankrijk, heb ontdekt.

In Saint Jean de Minervois heeft John bojanowski, een Amerikaan die ooit in Frankrijk terecht kwam, verliefd werd en nooit meer weg is gegaan, 8,5 hectare wijngaarden. Hier maakt hij onder de naam “Clos du Gravillas” echt super mooie, interessante en lekkere wijnen.
Hij maakt een aantal wijnen met Carignan in de blend, maar ook “Lo Vièlh”. Een wijn van 100% Carignan van wijn stukken van ruim 100 (!) jaar oud.

De druiven worden nog met de voet geperst in de garage van de wijnmaker. De wijn rijpt 24 maanden op de schillen. Hierna nog 24 maanden in grote houten vaten en dan nog eens 12 maanden op RVS.
Het is een hele elegante en krachtige wijn met een zeer volle concentratie. Als je een slok neemt krijg je zwarte bessen, kersen, laurier, drop, leer en zijde zachte tannines. Alles is mooi in elkaar verweven en de wijn verveelt geen seconde. Er gebeurd van alles in deze wijn en is tot nu toe mijn favoriete Carignan-wijn ever.

Te koop bij: Na een korte Google-zoektocht vond ik hem bij Romke’s Wijn en Spijs €18,70

Omdat de druif oorspronkelijk Spaans is, ook nog even een Spaanse wijn van de druif. Onder de naam Cariñena én Mazuela (de druif staat met beide namen op het backlabel) wordt hij gebruikt in de “Solà Fred” van Cellers Masroig uit Montsant. De wijn werd door Decanter Magazine de hemel ingeprezen, en dat is helemaal terecht als je het mij vraagt. Zeker voor zijn prijs is het een hele mooie wijn.

Net als bij de vorige Carignan-wijn, komen ook de druiven voor deze wijn van oude stokken waardoor er een mooie dikke concentratie is. De wijn fermenteert en rijpt op RVS.
De wijn is mooi paars van kleur en in de geuren en smaak ruik en proef je; pruimen, wilde bessen, mediterrane kruiden, leer en zijn er rijpe tannines en een lange afdronk.

Te koop bij: Barrels to Bottles €8,30

Please follow and like us: