Oeps, duur (wijn) foutje bij Restaurant Hawksmoor…

Het komt wel eens voor dat je in een restaurant een verkeerde bestelling krijgt. Dat je een Spaghetti Bolognese besteld en vervolgens een Amatriciana met penne krijgt. Of dat je een Banana Split besteld en een Dame Blanche krijgt. Kan allemaal gebeuren, fouten maken is menselijk. Wat ook kan, is dat je gewoon een compleet verkeerde wijn krijgt. Dit overkwam een klant in Manchester afgelopen 15 mei. Nu zal je misschien denken; “is dat zo boeiend?”, nou, dit was wel een heel duur foutje..

Stel je voor: je zit in Manchester te eten bij Hawksmoor Manchester, een luxe steak en seafood restaurant, en je denkt; “weet je wat, ik doe eens gek, ik bestel een flesje wijn bij het eten”. Je kiest er een uit, en wacht tot de fles aan tafel komt. Wanneer de fles wordt geserveerd zie je wel dat er een andere naam op het label staat, maar goed, geen verstand van wijn, dus het zal wel goed zijn. Vervolgens drink je, niets vermoedend, lekker die fles leeg.

Ik weet niet of het echt zo is dat de betreffende klant geen verstand van wijn had, of dat hij gewoon lekker zijn mond dicht gehouden heeft. De ober maakte namelijk een “klein” foutje. De fles die op tafel kwam was niet de wijn die de klant besteld had, maar een Chateau Le Pin Pomerol 2001, die voor 4500 pond op de kaart staat in het restaurant.

Het is helaas niet bekend welke wijn de klant eigenlijk besteld had, maar ik denk dat het geen wijn van 4500 pond was. Het is al een bizar verhaal, maar het zou het zeker nog bizarder maken, mocht de klant een flesje huiswijn hebben besteld. Ouch!

Chateau Le Pin

Chateau Le Pin is vernoemd naar de pijnboom die bij de wijngaard staat, en is één van de bekendste wijnen uit de Bordeaux. De wijn krijgt elk jaar weer hoge scores van de wijncritici. De 2018 vintage is zelfs één van Jancis Robinson’s absolute top wijnen.

De wijn wordt gemaakt van overwegend Merlot en een klein deel Cabernet Franc. De wijnstokken zijn gemiddeld 32 jaar oud en de wijngaard is maar 2 hectare groot. Zeker voor “Bordeaux-begrippen” is dat super klein. Jaarlijks worden er dan ook maar 500 à 600 kisten wijn gemaakt. De wijn hoort bij de duurste wijnen ter wereld. Zo komt het dat deze wijn voor 4500 pond, omgerekend 5.243,46 euro, bij Hawksmoor op de wijnkaart staat.

Zoals ik al zei een duur foutje dus. Gelukkig pakt het restaurant het sportief op en vroeg zich, in een tweet, af of de klant die de fles wijn kreeg wel een leuke avond heeft gehad. Ook wordt de werknemer die de fout maakte een hart onder de riem gestoken, want fouten maken we allemaal.

Please follow and like us: