De Huiswijn Kronieken; De Zoetere Sauvignon Blanc

“Wat wilt u drinken?”, “Een droge witte wijn alstublieft”, “Wilt u een Chardonnay of een Sauvignon Blanc?”. “Doe maar de Sauvignon Blanc”, “Weet u het zeker? De Sauvignon Blanc is wel de zoetere van de twee”…

Ik was laatst in een restaurant waar de ober deze conversatie met mij had. Chardonnay of Sauvignon als huiswijn-keuzes vind ik errug veilig, maar goed daar heb ik verder niks op tegen. Een zoete(re) Sauvignon blanc vind ik dan wel weer interessant. Ook omdat ik het eerlijk gezegd niet helemaal geloofde.
Het leek me namelijk sterk dat wanneer er twee keuzes zijn in het huiswijn segment, en dit Chardonnay of Sauvignon Blanc is, dat dan de Sauvignon Blanc de zoetere is. Waarom? Omdat van die twee druiven de Sauvignon gewoon de meeste zuren heeft. Aan de andere kant wordt de Sauvignon Blanc wel gebruikt om één van de beroemdste dessertwijnen ter wereld te maken. Bij de productie van Sauternes wordt hij namelijk samen met de druiven Semillion en Muscadelle gebruikt. Maar goed, het leek me ook onwaarschijnlijk dat ik een Sauternes zou krijgen die als Sauvignon Blanc op de kaart staat.

Ik besloot de proef op de som te nemen en bestelde de zoetere Sauvignon Blanc. Dan kon ik zelf tenminste proeven hoe zoet de Sauvignon Blanc was.
Toen het glas wijn op tafel kwam, waren mijn verwachtingen hoog gespannen. Ik hou niet van zoete witte wijn dus toen ik het glas aan mijn lippen zette, had ik met mijn andere hand mijn “fingers crossed”. Gelukkig was mijn vermoeden juist. Ik proefde een stereotype Zuid Franse Sauvignon Blanc. Niet extreem hoog in de zuren, maar ze waren er zeker wel. Met andere woorden; deze Sauvignon Blanc was alles behalve zoet. Het was gewoon een lekkere soepele Sauvignon Blanc.

Ik vroeg me gelijk af hoe de ober er bij kwam om de Sauvignon Blanc de “zoetere” te noemen. Ik noem expres geen naam van het restaurant want de ober was gewoon een goeie kerel die zijn werk goed en serieus deed en ik had een leuke avond. Maar ergens moet er iets niet helemaal goed zijn gegaan.
Het kan natuurlijk dat hij de twee wijnen gewoon simpelweg heeft omgedraaid in zijn hoofd. Een Chardonnay is vaak ronder, minder hoog in zuren, en soepeler dan een Sauvignon Blanc. Het woord “zoeter” zou ik persoonlijk dan nog steeds niet gebruiken. Maar ik kan me voorstellen dat het woord in deze situatie gebruikt wordt om – niet wijnkenners – heel snel het verschil duidelijk te maken.
Wat ook nog kan is dat iemand aan de ober verteld heeft dat de Sauvignon juist fruitiger is, dan de Chardonnay (geen idee ik heb de Chardonnay niet geproefd).,en dit vervolgens door de ober vrij vertaald is naar “zoeter”.

Hoe dan ook, was het geen zoete Sauvignon Blanc. Ik vond het overigens wel lief dat hij waarschuwde voor een eventueel, misschien, maar achteraf toch niet zo zoete wijn. Blijkbaar zie ik er niet uit als zoete wijn drinker. En dat is toch fijn om te weten.

Please follow and like us: