De Goddelijke wijnen van Plan de Dieu

Hoewel ik zelf niet zozeer gelovig ben, of religieus ben opgevoed, is er een appellation uit de Rhone die, door zijn naam, altijd mijn aandacht trekt. De naam heeft voor mij iets mysterieus en mytisch, en daarnaast vind ik het ook gewoon tof klinken. De naam van deze wijn: Plan de Dieu.

God’s plan

Ik denk niet dat rapper Drake zijn track “God’s Plan’ heeft vernoemd naar de wijn, maar “Plan de Dieu” betekend letterlijk; plan van God. Zoals ik al zei; best een mythische naam toch?
De wijn heeft naar alle waarschijnlijkheid zijn naam te danken aan een middeleeuwse legende. Wie in de middeleeuwen namelijk door het uitgestrekte gebied van het huidige Plan de Dieu wilde trekken moest oppassen voor struikrovers en kon zich maar beter wenden tot god om zo alle mogelijke hulp te krijgen die nodig was om zonder kleerscheuren de tocht te volbrengen.
De struikrovers zijn uiteraard verdwenen en er zijn inmiddels wijngaarden voor in de plaats gekomen. Al is er een stuk perkament uit 1326 teruggevonden waarin de verdeling van stukken land en wijnstokken over de inwoners wordt beschreven. Er is dus al heel lang een link met wijn in het gebied.

De Appellation

Allemaal leuk en aardig, maar waar is dat Plan de Dieu dan? Goeie vraag, ik zal hem voor je beantwoorden. Plan de Dieu strekt zich uit over de gemeenten Camaret-sur-Aigues, Jonquières, Travaillan en Violès in het zuiden van de Rhone vallei. Het is een relatief kleine appellation van iets meer als 1000 hectare. En dat is dus niet zo groot. Zeker als je het vergelijkt met een prestigieuze, grote, bekende appellation als Chateauneuf-du-Pape, wat uit ruim 3000 hectare bestaat.

Plan de Dieu is heel lang als “gewone” Cotes du Rhone op de markt gekomen. Alleen deze naam werd dus op het label vermeld. Pas in 2005 is er bepaald dat Plan de Dieu toch echt wel een eigen identiteit heeft, en sindsdien mag de eigen gemeente naam op de fles vermeld worden. Helemaal terecht als je het mij vraagt.

En dat is trouwens nog niet alles. Bij de grote, bekende Rhone wijnen, zoals bijvoorbeeld – daar is hij weer – de Chateauneuf-du-Pape, is er vaak een wapen op de fles terug te vinden. Toen in 2005 Plan de Dieu een eigen appellation – zoals dat zo mooi heet – kreeg, hebben ze er geen doekjes om gewonden, en is er een Plan de Dieu-wapen ontworpen. Je herkend hem aan een tros druiven met een kroon erboven en de inscriptie “Plan de Dieu”. Ziet er ook en stuk beter uit op een fles dan een omgewonden doekje, toch?

De Wijnen uit Plan de Dieu

In Plan de Dieu wordt alléén maar rode wijn gemaakt. Dus als je niet van rode wijnen houd is Plan de Dieu niet jou gebied. De druiven die voor de wijnen gebruikt worden zijn de Grenache, Syrah en de Mourverdre. Deze blend staat ook wel bekend als de GSM-blend en komt (heel) veel voor in het Rhone gebied. Sterker nog, vrijwel alle rode wijnen worden van deze blend, of één of meerdere, van deze druiven gemaakt. Ondanks er in het gebied dus veel dezelfde druiven gebruikt worden is er veel diversiteit.

Die diversiteit komt vooral van de verschillende bodems. De bodems van Plan de Dieu bestaan uit zand, klei en gravel. Niet de meest vruchtbare bodem dus. Helemaal niet erg. In de wijnwereld is dat namelijk een goed ding. Het betekend dat de wortels van de wijnstok heel hard moet werken en diep moet graven om water te vinden. Hoe dieper de wortels gaan hoe interessanter de wijn.

Op de bodem bij Plan de Dieu leveren de drie “GSM-druiven” diep rode, aromatische en geconcentreerde wijnen. De wijnen hebben in hun geur en smaak veel rood fruit. Denk aan kersen, bramen en bosbessen, maar daarnaast ook zeker kruiden als laurier, tijm en peper. Het zijn stoere wijnen die voor mij net een tikkie zwoeler zijn dan zijn grote buurjongens; Gigondas of Vacqueras. Waarbij ik zwoel alles behalve negatief bedoel natuurlijk.

Voorbeeldje

Ik dronk laatst een hele mooie Plan de Dieu. Deze fles was dan ook gelijk de inspiratie voor dit stuk. Het was de Plan de Dieu “Les Tierres Saintes” van Domaine La Manarine.

Gelijk een bijzondere Plan de Dieu want hij wordt namelijk gemaakt van maar twee verschillende druiven, in plaats van de veel voorkomende drie. Hij wordt gemaakt van 80% Grenache en 20% Syrah. De Mourverdre mocht bij deze wijn dus niet mee doen van wijnmaker Gilles Gasq.

Wijnmaker Gilles Gasq

De wijnstokken groeien op een wijngaard die naam “Velage” heeft en de gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is 45 jaar. Redelijk op leeftijd dus. Dit zorgt voor een hele mooie volle concentratie in de wijn. Als je een slok neemt, heb je gewoon een bek vol wijn. Om het zo maar even te noemen.

Het is Plan de Dieu dus ook hier zijn er diepe, arme bodems. Rode klei en grote keien is vooral waar deze bodems uit bestaan.
Na de fermentatie rust 20% van de wijn op grote houten vaten. De overige 80% mag op RVS tanks rusten. Hierna wordt de wijn weer samen gevoegd en gebottled. Vervolgens “rijpt” de wijn nog even 3 maanden in de fles voordat hij richting de winkels gaat.

Als je je neus in het glas steekt ruik je veel fruit. Donkere bessen, wat kersen en bramen. Maar ook kruidige tonen als Laurier en tijm. De fruitige tonen komen ook terug in de smaak. Het is een hele mooie volle, gestructureerde wijn met zachte tannines en een knetterlange afdronk waar de kruidige tonen nog eens naar voren komen.

Verkrijgbaar bij Barrels to Bottles €14,99

Please follow and like us: